Inrichten werkplek

Beschrijving
Een ergonomisch ingerichte werkplek vormt een goede basis voor gezond beeldschermwerk. Bij de aanschaf van nieuw kantoormeubilair en het inrichten van het bureau is het dan ook nodig om op de ergonomische eisen te letten.

Voor wie?
Voor elk bureau om met de aanschaf en inrichting een goede basis voor gezond beeldschermwerk te leggen.

Normen
Een beeldschermwerkplek moet ergonomisch ingericht zijn. Ergonomische eisen voor de werkplek zijn er ten aanzien van de stoel, kantoortafel, beeldscherm, toetsenbord, muis en voetensteunvlak.
Om de werkplek moet voldoende zit en beweegruimte zijn. Met behulp van een rekensheet die is gebaseerd op NEN 1824 (niet gratis) kan je beoordelen of de ruimte goed is ingericht.

Tips
Voor medewerker(s):

Voor leidinggevende(n):

  • Kijk eens naar de tips voor de aanschaf van meubilair. Ook al voldoet een stoel aan de tips, dan kan de stoel toch nog ongeschikt zijn. Bijvoorbeeld voor erg grote of kleine mensen, of voor mensen met een lichamelijke beperking. Voor een aangepaste stoel kunt u contact opnemen met uw eigen leverancier. Er bestaan ook leveranciers die zijn gespecialiseerd in het op maat maken van kantoorstoelen voor specifieke lichaamsmaten en medische aandoeningen.
  • Gebruik de rekensheet om te zorgen dat er voldoende ruimte is op de werkplekken.
  • Zorg dat na aanschaf nieuw meubilair medewerkers ook voorlichting krijgen.
  • Kijk voor thuiswerkplekken naar de maatregel thuiswerkplek.
Wat levert het op?
Met een ergonomische werkplek is een gezonde werkhouding voor beeldschermwerk mogelijk. Daardoor is er minder kans op klachten aan rug, nek, schouder, arm, pols en hand.
Ergonomisch kantoormeubilair lijkt bij de aanschaf wellicht duurder, maar het is beter om meteen goede producten kopen dan om later dubbel voor nieuw meubilair en verzuimkosten te betalen.