Ergonomische thuiswerkplek

Steeds meer medewerkers van architectenbureaus werken (een deel van hun werktijd) vanuit huis. Medewerkers kunnen zich thuis vaak beter concentreren en besparen zich met reis- en filetijd veel stress. Zo kan thuiswerken een bijdrage leveren aan productief werken en het voorkomen van verzuim. Het is wel noodzakelijk om ook thuis aandacht aan de werkplek te schenken. Anders kunnen er door een slechte werkhouding alsnog gezondheidsklachten ontstaan. Medewerkers en het bedrijf kunnen samen over de ergonomische kwaliteit van de thuiswerkplek waken.

Voor wie

Voor iedereen die thuis meer dan 2 uur per dag achter de computer werkt.

Normen

Een medewerker die zelf thuis wil werken, is verantwoordelijk voor de ergonomische thuiswerkplek. Als je als bedrijf je medewerkers vraagt om thuis te werken, ben je als bedrijf verantwoordelijk voor de werkplekinrichting en aansprakelijk voor het eventuele ontstaan van KANS-klachten. Als bedrijf zal je na moeten gaan wat de ergonomische kwaliteit is van de thuiswerkplek. Als de thuiswerkplek van de medewerker niet aan de ergonomische eisen voldoet zal je als bedrijf apparatuur en/of meubilair ter beschikking moeten stellen aan de medewerker. Ergonomische eisen voor de werkplek zijn er voor de stoel, kantoortafel, beeldscherm, toetsenbord, muis en (eventueel) een voetensteun.
De regels hierover staan in verschillende wetgevingsdelen:

Zo pak je het aan

Werkgever

  • Als je medewerkers thuis al een goede werkplek hebben hoef je als bedrijf geen computer of meubilair meer ter beschikking te stellen voor die thuiswerkplek.
  • Met de handleiding werkplekinstelling kan je je medewerker vragen de thuiswerkplek te beoordelen om zodoende na te gaan of de werkplek aan de ergonomische eisen voldoet. Laat de medewerker ook een foto van zijn werkplek maken.

Medewerker

  • Als je zelf thuis wilt werken in plaats van op kantoor, dan ben je zelf verantwoordelijk voor je thuiswerkplek.
  • Maak het bespreekbaar met je leidinggevende als je meer dan gemiddeld 2 uur per dag thuis moet werken van het bedrijf, maar daar geen goede computer en/of goed kantoormeubilair hebt. Als er gezamenlijk is besloten dat je thuis mag werken, is de werkgever verplicht de kosten voor een goede thuiswerkplek te vergoeden.

Meer weten

Wat levert het op

Een goede thuiswerkplek betekent dat medewerkers ook thuis hun beeldschermwerk in een gezonde werkhouding kunnen doen. Daardoor zijn er minder gezondheidsklachten aan rug, nek, schouder, arm, pols en hand te verwachten.