Pauzeren

Werk afwisselen met andere werkzaamheden of regelmatige pauzes is belangrijk. Zonder onderbrekingen aan één stuk door zittend werken is slecht voor je concentratie. Je verliest je scherpte. Bij intensief beeldschermwerk is het belangrijk om voor mentale en lichamelijke afwisseling van je werkzaamheden te zorgen. Door regelmatig in beweging te komen zorg je ervoor dat de doorbloeding van je spieren weer op gang komt en voorkom je lichamelijke klachten. Het beste is om af te wisselen met ander, niet-beeldschermgebonden werk. Maar soms is dat niet mogelijk.

Vaker een korte onderbreking is bij beeldschermwerk beter dan één keer lang pauzeren. Zorg voor afwisseling; liever na elk uur vijf á tien minuten, dan na elke twee uur tien minuten.
Denk aan micropauzes. Dit zijn pauzes van minder dan 30 seconden op de werkplek, waarbij de doorbloeding zich kan herstellen. Eenvoudige oefeningen zoals het ronddraaien van de schouders, zwaaien met de armen of uitrekken bevorderen de doorbloeding.

Voor wie

Voor wie meerdere uren per dag met een beeldscherm werkt.
Ergonomen bevelen als maximale tijdsduur voor beeldschermwerk 6 uur per dag aan. Dit is inclusief het aantal uren dat je thuis achter de computer zit.

Normen

Je moet volgens de arbeidstijdenwet ten minste 30 minuten pauze nemen, als je meer dan 5,5 uur per dag werkt. Deze pauze mag ook verdeeld worden in 2×15 minuten. Met toestemming van de werknemersvertegenwoordiging kan deze pauze beperkt worden, op voorwaarde dat de pauze bij een dienst van meer dan 5,5 uur altijd minstens 15 minuten blijft bedragen.
Als je meer dan 10 uur op een dag werkt moet je ten minste 45 minuten pauze nemen. Deze pauze mag in 3×15 minuten worden verdeeld.
Arbobesluit Artikel 5.10 (incl. Memorie van Toelichting) Dagindeling van de arbeid
Arbeidstijdenwet Artikel 5.4 lid 1-3

Zo pak je het aan

Werkgever

  • Maak samen afspraken over pauzetijden en hoelang ze duren.
  • Let op dat je medewerkers de afgesproken pauzes en beeldschermonderbrekingen gebruiken. Juist de harde werkers die systematisch doorwerken tijdens de pauzes lopen kans op lichamelijke klachten.
  • Maak het mogelijk dat er een aparte plek is om – bij voorkeur – niet zittend te lunchen (bijvoorbeeld aan statafels) en stimuleer korte lunchpauzewandelingen.
  • Ondersteun je medewerkers bij het opbouwen van gezonde gewoontes. Ga na of medewerkers tijdens de beeldschermonderbrekingen mogelijkheden hebben voor taakroulatie en werkafwisseling. Check ook of je afspraken wilt maken over de maximale tijdsduur beeldschermwerk.
  • Het gebruik van pauzesoftware kan voor medewerkers een stimulans zijn om het beeldschermwerk te onderbreken, af te wisselen en in beweging te komen.

Medewerker

  • Gebruik de afgesproken pauzes. Aan het eind van de dag blijk je productiever en minder moe als je dit regelmatig in je werk inbouwt.
  • Juist als de werkdruk hoog is, is het belangrijk regelmatig (korte) onderbrekingen van het beeldschermwerk in te lassen omdat dan het risico op klachten het grootst is.
  • Beweeg zoveel mogelijk tijdens de pauzes: doe oefeningen of ga wat (trap)lopen. Het is echt veel gezonder je lijf kort in beweging te zetten. Ook mentaal levert dat een betere concentratie op. Raadpleeg ook bewegen op het werk.
  • Let op een actieve zithouding en wissel zo mogelijk af met staand werken. Neem micropauzes op de werkplek en geef de ogen even rust.

Meer weten

Wat levert het op

Anders omgaan met onderbrekingen vraagt om gedragsverandering en kost dus moeite, maar het vermindert de kans op het maken van fouten bij beeldschermwerk. Daarmee voorkom je Klachten Aan Nek en Schouders (KANS) en lage rugklachten.