Gebruik van sneltoetsen

Sneltoetsen zijn combinaties van toetsen waarmee functies in de software geactiveerd worden. Het gebruik van sneltoetsen gaat vaak sneller dan werken met de muis en de meest gebruikte sneltoetsen zijn ook makkelijk te onthouden.  Je hoeft minder handelingen te verrichten. Bovendien is het minder belastend voor je polsen en armen om sneltoetsen te gebruiken. Bij het gebruiken van de muis houd je je armen en polsen namelijk gemakkelijk in een verkeerde houding.

Voor wie

Voor iedereen die veel met de muis werkt.

Normen

De software die werknemers gebruiken voldoet aan ergonomische eisen, is aangepast aan de te verrichten taak en is gemakkelijk te gebruiken. De werkgever zorgt ervoor dat de werknemers voldoende voorlichting ontvangen over gezond en veilig werken met een beeldscherm.

Zo pak je het aan

Medewerker

  • Maak zelf een kort lijstje van de meest gebruikte functies en hun sneltoetsen, en gebruik ze zoveel mogelijk. Zodra je ze kent vervang je dit lijstje door een nieuw lijstje met andere sneltoetsen.
  • Je kunt ook zelf sneltoetsen programmeren van veel gebruikte symbolen.

Leidinggevende

  • Geef je medewerkers informatie over de meest gebruikte sneltoetsen. Deze kun je vinden in een algemene lijst met sneltoetsen.
  • Verwacht niet dat je medewerkers de sneltoetsen direct toepassen. Geef ze de tijd om er aan te wennen en stimuleer hen in het gebruik ervan. Gebruik zelf ook sneltoetsen.
  • Zorg ervoor dat de preventiemedewerker of preventiemedewerker beeldschermwerk de sneltoetsen goed beheerst, zodat hij/zij de medewerkers hierin kan begeleiden.
  • Overweeg de aanschaf van ‘moderne muizen’: er zijn muizen die een sneltoets hebben voor het per pagina scrollen door documenten en voor het aansturen van de startpagina.
  • Als je bedrijfseigen software gebruikt, ga dan na welke sneltoetsen gebruikt kunnen worden. Maak hier een lijst van en verspreid die onder de gebruikers.

Meer weten

  • Naast de algemene lijst met sneltoetsen zijn er lijsten die geschikt zijn voor specifiek gebruik. Ze zijn beschikbaar op internet.
  • Meer informatie over sneltoetsen voor gebruikers met een visuele handicap vind je op de site en in het dagboek van een ervaringsdeskundige op  https://www.oogvooromgeving.nl/appledesk/
  • Je kunt de sneltoetsen leren door de lijst vaak te bekijken en de sneltoetsen bewust te gebruiken.

Wat levert het op

Het gebruik van sneltoetsen werkt sneller dan muisgebruik. Daarnaast is het fysiek minder belastend. Je wint er dus tijd mee en je vermindert KANS-klachten.