Flexwerkplek

In niet alle bedrijven hebben medewerkers een eigen werkplek, wie op kantoor komt gebruikt dan een vrije werkplek. Het is belangrijk om deze werkplek goed in te stellen op basis van lichaamsmaten, soort werk en eigen wensen. Een vaste werkplek hoef je maar een enkele keer in te stellen. Bij een flexwerkplek doe je dit elke werkdag.

Voor wie

Voor wie samen met andere medewerkers van dezelfde beeldschermwerkplek gebruik maakt.

Normen

De flexwerkplek moet ergonomisch ingericht zijn. Ergonomische eisen voor de werkplek zijn er voor de (sta-)stoel, de (sta-)kantoortafel, beeldscherm, toetsenbord, muis en (eventuele) voetensteun. Vanwege het vele wisselen is het handig als de instellingen een groot bereik hebben en gemakkelijk aan te passen zijn.

Zo pak je het aan

Werkgever

  • Zorg dat al je medewerkers goed zijn voorgelicht over het gebruik van de flexwerkplek en weten wat voor hen de gewenste tafelhoogte, stoelhoogte en beeldschermhoogte is. Het is aan te bevelen dit samen met de preventiemedewerker beeldschermwerk praktisch te regelen bij het in dienst treden van nieuwe medewerkers.
  • Bied de medewerkers die van de flexwerkplek gebruik maken een verrijdbare opbergmogelijkheid voor documenten en persoonlijke spullen of zorg voor kasten vlak bij de flexwerkplek.
  • Zorg ervoor dat duidelijk en makkelijk regelbaar is wie wanneer van de flexwerkplek gebruik maakt en dat de medewerkers de flexwerkplek weer schoon achterlaten.
  • Zorg voor extra onderhoud (schoonmaak en technisch) dat nodig is vanwege het intensievere gebruik van de werkplek.

Medewerker

  • Maak van het instellen van de werkplek aan het begin van de dag een gewoonte. Als je in een nieuwe auto stapt check je ook of je goed bij de pedalen kunt en check je het zicht van de spiegels.
  • Zorg dat je altijd weet wat de voor jou meest geschikte werkhoogte van (sta-)tafel, stoel en beeldscherm is, zodat je die direct goed kan instellen. Het is aan te raden deze hoogtes in je telefoon te zetten zodat je ze altijd snel kunt raadplegen.
  • Laat aan het eind van je werk het bureau zo schoon achter als je het zelf ook aan zou willen treffen.

Meer weten

Voor het vaststellen en noteren van de optimale werkhoogtes kun je gebruik van het werkplekpaspoort. Het werkt ook goed om de werkhoogtes in je telefoon te bewaren.

Wat levert het op

Aan een goed ingestelde flexwerkplek kan je in een optimale werkhouding je beeldschermwerk doen. Daardoor loop je minder kans op gezondheidsklachten bij langdurig werken aan de computer. Door de hogere bezettingsgraad zijn flexwerkplekken is het gebruik goedkoper dan vaste werkplekken. Het inrichten van flexwerkplekken op het gebied van ICT, telefonie, meubilair en eventueel verbouwingen brengt wel kosten met zich mee.