Pauzeren

Beschrijving
Beeldschermwerk afwisselen met pauzes is noodzakelijk. Zonder pauzes aan één stuk doorwerken is slecht voor uw concentratie. Dan verliest u scherpte. Bij beeldschermwerk is het belangrijk om voor mentale en lichamelijke afwisseling van uw werkzaamheden te zorgen. Door regelmatig in beweging te komen zorgt u ervoor dat de doorbloeding van de spieren weer op gang komt en voorkomt u lichamelijke klachten. Het beste is om beeldschermwerk af te wisselen met ander, niet beeldschermgebonden, werk. Maar soms is dat niet mogelijk. Neem dan regelmatig een moment van rust. Let bij het pauzeren op de intensiteit van uw werk aan het beeldscherm.
Vaker kort pauzeren is beter dan één keer lang pauzeren. Dus bij intensief beeldschermwerk liever vijf a tien minuten rust na een uur werken dan tien minuten na elke twee uur.

Voor wie?
Voor wie meer dan twee uur per dag met een beeldscherm werkt.

Normen
U moet volgens de arbeidstijdenwet ten minste 30 minuten pauze nemen, als je meer dan 5,5 uur per dag werkt. Deze pauze mag ook verdeeld worden in 2×15 minuten. Met toestemming van de medezeggenschap kan deze pauze beperkt worden tot 15 minuten.
Als u meer dan 10 uur op een dag werkt moet u tenminste 45 minuten pauze nemen. Deze pauze mag in 3×15 minuten worden verdeeld.
Volgens het Arbobesluit moet u beeldschermwerk na elke twee uur ten minste tien minuten onderbreken. Bij intensief beeldschermwerk kan het verstandig zijn om deze onderbreking te splitsen in elk uur tenminste vijf minuten.
Arbobesluit Artikel 5.10Arbeidstijdenwet artikel 5.4 lid 1-3

Tips
Voor medewerker(s):

 • Gebruik de afgesproken pauzes. Aan het eind van de dag blijkt u productiever en minder moe als u even hebt gepauzeerd. Bovendien zorgt u er zo voor dat u lichamelijk fit blijft!
 • Juist als de werkdruk hoog is, is het belangrijk regelmatig (korte) pauzemomenten in te lassen omdat dan het risico op klachten het grootst is.
 • Beweeg zoveel mogelijk tijdens de pauzes: doe oefeningen of ga wat lopen.
 • Beweeg ook zoveel mogelijk terwijl u achter uw beeldscherm zit. Neem elke tien minuten een micropauze van 20 seconden om uw spieren te ontspannen.
 • Gebruik pauzesoftware als u weet dat u uit jezelf te weinig korte pauzes neemt of als u klachten hebt. De software herinnert u eraan om uw armen even te laten rusten of om er oefeningen mee te doen.
 • Weet dat u altijd even aan pauzesoftware moet wennen: het is immers de bedoeling dat u anders gaat werken en pauzeren dan voorheen. Als u de software afstemt op uw eigen beeldschermgedrag en uw wensen dan zult u het nieuwe gedrag gemakkelijker aanleren.
 • Houd het in drukke periodes vol om de pauzesoftware te gebruiken. Juist dan is namelijk de kans op klachten het grootst en kunt u tips om uwbeeldschermwerk gezond te houden goed gebruiken!

Voor leidinggevende(n):

 • Maak goede afspraken over pauzetijden en over hoe lang deze mogen duren.
 • Let er op dat uw medewerkers de afgesproken pauzes en beeldschermonderbrekingen gebruiken. Juist de harde werkers die systematisch doorwerken tijdens de pauzes lopen kans op lichamelijke klachten.
 • Ondersteun uw medewerkers bij het opbouwen van gezonde gewoontes. Ga na of medewerkers tijdens de beeldschermonderbrekingen mogelijkheden hebben voor taakroulatie en werkafwisseling.
 •  Check ook of u afspraken wilt maken over de maximale tijdsduur beeldschermwerk.
 • Overweeg de aanschaf van pauzesoftware, zeker voor medewerkers die uit zichzelf geen korte pauzes nemen en/of klachten aan armen/nek en schouder hebben.
  Leveranciers van pauzesoftware zijn: Workrave (gratis), ctrl-work en macBream (Apple)
Wat levert het op?
Het blijkt dat regelmatig pauzeren de kans op het maken van fouten vermindert en de productiviteit doet toenemen. Bovendien zijn pauzes tijdens beeldschermwerkzaamheden nodig om KANS te voorkomen.
Langdurig in één houding werken aan een beeldscherm leidt namelijk tot vermindering van de doorbloeding in armen, handen en vingers. Dit is een belangrijke oorzaak van het ontstaan van KANS. Pauzes waarin medewerkers in beweging komen helpen om de doorbloeding te verbeteren.