Ziek door te hoge werkdruk

Beschrijving
Iedere medewerker wordt gemiddeld één keer tijdens zijn loopbaan ziek door stress. Als dat gebeurt is dat erg vervelend voor de betrokken medewerker. En het heeft ook direct invloed op de werkdruk van collega’s.
Voor de medewerker die ziek is, is het belangrijk dat hij/zij zo snel mogelijk weer met een gezonde werkdruk aan het werk is. Voor de leidinggevende is het belangrijk dat in de ziekteperiode het werk doorgaat en voor de collega’s is het belangrijk dat hun werkdruk door ziekte van een collega niet ongezond oploopt.

Voor wie?
Voor alle bureaus waar wel eens iemand uitvalt doordat de werkdruk ongezond hoog is.

Normen
De werkgever moet beleid voeren om de psychosociale arbeidsbelasting (waaronder werkdruk) te voorkomen of, waar dat niet mogelijk is, te beperken.
Arbowet artikel 3.2Arbobesluit artikel 2.15
De arbeidsinhoud moet redelijkerwijs zijn aangepast aan de persoonlijke eigenschappen van de werknemer.
Arbowet artikel 3.1

Tips
Heeft het verzuim te maken met een conflict, kijk dan bij de maatregel conflicthantering.

Medewerker:
Ziek worden door ongezonde werkdruk gebeurt niet zomaar. De werkdruk was dan langdurig te hoog of te laag en meestal is er de bekende ‘druppel’, waardoor het opeens niet meer gaat. Je energie is op en werken gaat niet meer.
Wat te doen?

  • Maak een afspraak met de bedrijfsarts (of huisarts) en vraag om advies.
  • Wilt u met uw leidinggevende in gesprek over stress, kijk dan bij de maatregel in gesprek bij signalen van stress.
  • Wilt u weten wat de oorzaken van die ongezonde werkdruk zijn, kijk dan eens bij de maatregel meten van werkdruk en doe de test voor werknemers. Er is vaak meer aan de hand dan die laatste druppel waardoor u ziek bent geworden.

Leidinggevende:

  • Kijk eens naar een voorbeeld van spelregels in de folder Verzuim door psychische problemen
  • Een zieke medewerker, maar het werk gaat door. Voorkom dat al het werk blijft liggen voor degene die weer terug komt. Kijk eerst welk werk uitgesteld kan worden. En wat nu moet… tja, verdelen over de collega’s lijkt de makkelijkste oplossing. Maar ook voor hen geldt dat ze het werk af moeten kunnen krijgen binnen hun normale werktijd. Wat kan er bij hen af of uitgesteld worden? Is het mogelijk tijdelijk gekwalificeerde krachten in te huren? Willen collega’s tijdelijk overwerken? Kijk ook eens bij de maatregel Omgaan met piekbelasting.
  • Wilt u met uw medewerker in gesprek over stress kijk dan eerst bij de oplossing in gesprek bij signalen van stress.
  • Vaak is er meer aan de hand. De uitval van één medewerker is vaak het topje van een ijsberg. Kijk eens bij de oplossing meten van werkdruk.
  • En als de medewerker weer aan het werk gaat, hoe voorkomt u dan herhaling? Kijk hiervoor bij de maatregel voorkomen van terugval na psychische klachten.

Meer weten?
De folder ‘Verzuim door psychische redenen’ is gebaseerd op een uitgebreide leidraad voor verzuim om psychische redenen.

Wat levert het op?
Sneller herstel van zieke medewerkers door stress. Betere opvang van werk dat anders blijft liggen. Voorkomen dat in de toekomst weer medewerkers uitvallen door stressklachten.