Meten van werkdruk

Beschrijving
Hoe zit het met de werkdruk binnen uw bureau?
Is de werkdruk gezond, of leidt hij tot klachten? Wilt u weten hoe hoog uw persoonlijke werkdruk of de werkdruk binnen het bureau is? En wilt u weten wat de oorzaken zijn?
Meet dan voor uzelf of samen met uw collega’s de werkdruk. Ook leerzaam en leuk voor wie nog geen werkdruk of stresssignalen heeft of zijn eigen signalen nog niet kent. De testen geven direct een spiegel. ook bieden ze tips over wat u aan ongezonde werkdruk kunt doen.

Voor wie?
Voor iedereen en voor ieder team die wil weten hoe hoog de werkdruk is en wat de oorzaken zijn.

Normen
De werkgever moet beleid voeren om psychosociale arbeidsbelasting (waaronder werkdruk) te voorkomen of, waar dat niet mogelijk is, te beperken.
Arbowet artikel 3.2; Arbobesluit artikel 2.15

Tips
Voor medewerker(s):

 • Even invullen is snel gedaan, maar om er echt iets mee te doen is moed nodig. Kent u zichzelf en durft u zichzelf te verbeteren?
 • Bespreek de resultaten van uw test eens met een vriend(in), collega of je leidinggevende. Erover vertellen lucht misschien wel op en wie weet kunnen de anderen met u mee zoeken naar een oplossing.
 • U hebt altijd een keus. Wie heel veel last heeft van werkdruk, vergeet dat soms. En soms zijn de keuzes niet prettig. Maar wat zou in uw situatie de beste keus zijn?
 • Leg een plezierdagboek aan. Schrijf er aan het eind van de (werk)dag één kleine gebeurtenis in op waar u energie van kreeg of waar u om moest lachen. Lees ze in moeilijke tijden eens door en herleef ze.

Meer weten?
Voor medewerkers:

 • Voor uw eigen werkdruk is er de checklijst voor medewerkers. Hiermee kijkt u wat oorzaken kunnen zijn en wordt u geleid naar tips in deze catalogus.
 • Herken de druppel. Druppels zijn symptomen van werkstress. Van hoeveel druppels heeft u last en waar komen ze vandaan? Met deze test van de overheid leert u de druppels en hun oorzaken herkennen. Krijgt u tips hoe u ze voortaan kunt voorkomen. En verbetert u uw werksituatie.
 • Nog serieuzer aan de slag? Check eens of uw werkdrukbelasting zó hoog is dat het richting burnout gaat op 123-test (56 vragen) of een uitgebreidere serie testen op psychischegezondheid.nl.
 • Oefen hoe u uw leidinggevende over je werkdruk vertelt op gespreksimulatie.

Voor leidinggevende(n):

 • Leer de signalen herkennen die aangeven dat de werkdruk op het bureau te hoog oploopt.
 • Als leidinggevende kan uw eigen werkdruk ook fors oplopen. Wilt u weten hoe hoog die bij u is en wat de oorzaken zijn? Kijk dan bij de checklijst voor medewerkers.
 • Wilt u met de uitkomst aan de slag, ga dan naar de maatregel Teamaanpak ongezonde werkdruk.
Wat levert het op?
De checklijsten geven u zicht op uw eigen werkdruk of die van uw team. Wie weet vormt het voor u of uw team de start om ongezonde werkdruk aan te pakken en gezond te blijven of weer te worden. En als het lukt om de resultaten van de tests en de tips goed toe te passen, dan leidt dat tot minder werkstress, een gezonde werkdruk en meer plezier in werken!