Training voor leidinggevenden

Beschrijving 
Als leidinggevende moet u eigenlijk een schaap met vijf poten zijn. Er wordt veel van u verwacht. Rond werkdruk is het om te beginnen erg belangrijk dat u uw eigen werkdruk onder controle hebt. Natuurlijk wilt u ook graag uw steentje bijdragen aan het gezond houden van de werkdruk van uw medewerkers. Daar heeft u veel invloed op.
Door communicatie, complimenten of (opbouwende) kritiek en door uw beslissingen kunt u de werkdruk op laten laaien en –gelukkig- vaak ook blussen! Er zijn diverse mogelijkheden om uw vaardigheden verder te ontwikkelen.

Voor wie?
Voor leidinggevenden die willen leren.

  • Om uw eigen werkdruk in de hand te houden kunt u denken aan trainingen persoonlijke effectiviteit en de suggesties van meten van werkdruk en trainingen voor individuele medewerkers.
  • Specifiek rond het managen van werkdruk van medewerkers bestaan er trainingen als ‘Aan de slag met werkdruk’ en ‘Stresssignalering bij medewerkers’.
  • Ook bredere opleidingen rond coaching, stijl van leidinggeven en communiceren hebben effect op het effectief begeleiden en omgaan met werkdruk van medewerkers.
Normen
De werkgever moet beleid voeren om de psychosociale arbeidsbelasting (waaronder werkdruk) te voorkomen of, waar dat niet mogelijk is, te beperken.
Arbowet artikel 3.2Arbobesluit artikel 2.15
Tips
  • Ieder mens ervaart zijn werk anders. Door de werkdrukbeleving van uw medewerkers serieus te nemen, respecteert u de medewerkers.
  • Sta open voor feedback en vraag er ook regelmatig zelf om. Een blik in zo’n spiegel helpt om uzelf alert te houden.
  • Wilt u weten wat uw medewerkers vinden van uw leiderschap? Gebruik dan de checklijst leiderschap.
  • Goed voorbeeld doet goed volgen. Wie rustig maar toch hard en efficiënt werkt straalt zijn zelfvertrouwen en competenties vaak uit naar zijn medewerkers.

Meer weten? 
Er zijn veel grote en kleine aanbieders voor trainingen rond leiderschap en persoonlijke effectiviteit. Ook voor specifieke trainingen om werkdruk bij medewerkers te managen is er een ruim aanbod beschikbaar.
Kijk in managementbladen en op managementsites ter inspiratie. Enkele links naar specifieke werkdruk en communicatietrainingen:

Wat levert het op? 
Afhankelijk van welke training u volgt is het effect op de langere termijn minder werkdruk voor de leidinggevende en medewerkers. Om maximaal rendement uit de training te halen is het belangrijk om goed gemotiveerd aan een training te beginnen, en om het geleerde regelmatig in de praktijk te oefenen.