Gebruik van sneltoetsen

Beschrijving
Sneltoetsen zijn combinaties van toetsen waarmee functies in de software geactiveerd worden. Het gebruik van sneltoetsen gaat vaak sneller dan werken met de muis. U hoeft minder handelingen te verrichten. Bovendien is het minder belastend voor uw polsen en armen om sneltoetsen te gebruiken. Bij het gebruiken van de muis houdt u uw armen en polsen namelijk gemakkelijk in een verkeerde houding. Veel sneltoetsen zijn eenvoudig te onthouden. U kunt er vandaag mee beginnen!

Voor wie?
Voor iedereen die veel met de muis werkt.

Normen
Software moet bij het werk passen dat ermee gedaan wordt. Ook moet de software gemakkelijk te gebruiken zijn en aangepast kunnen worden aan de kennis en ervaring van de gebruiker.
Arboregeling: Artikel 5.3.

Tips
Voor medewerker(s):

 • Maak zelf een kort lijstje van de meest gebruikte functies en hun sneltoetsen. Plaats dit lijstje op een prominente plaats, bijvoorbeeld aan uw beeldscherm of op uw documenthouder. Maak er een gewoonte van deze altijd te gebruiken. Zodra gebruik van deze sneltoetsen gewoonte is, vervangt u dit lijstje door een nieuw lijstje met andere sneltoetsen.
 • U kunt ook zelf sneltoetsen programmeren van veel gebruikte symbolen.
 • Vraag de preventiemedewerker beeldschermwerk of een ervaren collega om mee te kijken en u tips te geven over het gebruik van de sneltoetsen.

Voor leidinggevende(n):

 • Verwacht niet dat uw medewerkers de sneltoetsen direct toepassen. Geef ze de tijd om er aan te wennen en stimuleer hen in het gebruik ervan. Gebruik zelf ook sneltoetsen.
 • Zorg ervoor dat de preventiemedewerker beeldschermwerk de sneltoetsen goed beheerst, zodat hij/zij de medewerkers hierin kan begeleiden.
 • Overweeg de aanschaf van ‘moderne muizen’: er zijn muizen die een sneltoets hebben voor het per pagina scrollen door documenten en voor het aansturen van de startpagina.
 • Als u bedrijfseigen software gebruikt, ga dan na welke sneltoetsen gebruikt kunnen worden. Maak hier een lijst van en verspreid die onder de gebruikers.
Meer weten?
Naast de algemene lijst met sneltoetsen zijn er lijsten die geschikt zijn voor specifiek gebruik. Ze zijn beschikbaar op internet:
 • Sneltoetsen voor Windows;
 • Sneltoetsen voor Mac;
 • U kunt de sneltoetsen leren door de lijst vaak te bekijken en de sneltoetsen bewust te gebruiken. Het snelst leert u ze door een groepstraining op de werkplek te volgen.
 • AltMOUSE is een efficiency software tool die computergebruikers ‘on the job’ helpt bij het realiseren van tijdwinst en werkcomfort door te wijzen op het gebruik van sneltoetsen.
Wat levert het op?
Als u met sneltoetsen werkt, werkt u sneller dan met de muis. Daarnaast is het fysiek minder belastend. U wint er dus tijd mee en de kans op RSI-klachten wordt kleiner.
Het onder de knie krijgen van de sneltoetsen kost wat tijd, bij de een meer dan bij de ander. Deze tijdsinvestering is echter snel terugverdiend.