Werken met meerdere beeldschermen

Beschrijving
Als architect, ontwerper of tekenaar werkt u soms op meer dan één beeldscherm tegelijk. Bij het werken met meerdere beeldschermen, kunt u uw overzicht vergroten, doordat u meerdere documenten naast elkaar kunt openen.  U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om uw bedienelementen op een ander beeldscherm te plaatsen dan uw tekening. U kunt beide monitoren bedienen met één muis en één toetsenbord. Een voorwaarde voor een goed overzicht op uw beeldschermen en comfortabel werken is dat deze goed zijn ingesteld.

Voor wie?
Voor iedereen die met meer dan één beeldscherm werkt.

Normen
Voor het werken met meerdere beeldschermen is geen aanvullende wet- en regelgeving van toepassing. De gangbare wet- en regelgeving voor beeldschermwerkplekken is van toepassing.
Arbobesluit artikel 5.4Arbobesluit Artikel 5.12; Arboregeling Artikel 5.15.25.3

Tips
Voor medewerker(s):

  • Stel uw beeldschermwerkplek goed in. Besteed hierbij extra aandacht aan uw beeldschermen.
  • De bovenrand van de beeldschermen moet zich ongeveer op ooghoogte bevinden en de schermen staan zo dicht mogelijk tegen elkaar.
  • Kijkafstand vanaf de rand van het werkblad tot het scherm is 70 – 95 cm. voor een 19 inch scherm of groter. Dichterbij plaatsen van de beeldschermen beperkt het overzicht.
  • Om ervoor te zorgen dat u zoveel mogelijk recht voor de beeldschermen kan werken, is een kromming van de voorzijde van het werkblad gewenst.
  • De beeldschermen kunt u het beste (zo dicht mogelijk) tegen elkaar plaatsen en niet op elkaar stapelen.

Voor leidinggevende(n):

  • Afhankelijk van de benodigde ruimte kan er gekozen worden één groot breedbeeldbeeldscherm of, wanneer er nog meer ruimte voor het tekenen nodig is, voor twee standaard beeldschermen naast elkaar. De tekenprogramma’s die worden gebruikt hebben grote invloed op deze keuze. Voor het ene tekenprogramma kan het handig zijn om de bedienelementen op een tweede beeldscherm te plaatsen, terwijl het voor een ander tekenprogramma juist handig is om alles op één beeldscherm te hebben.
  • Kiest u twee beeldschermen, zorg dan dat ze van het zelfde type en formaat zijn. En kies voor een scherm met zo klein mogelijke randen aan de zijkant.
  • Door het werken met meerdere (niet goed ingestelde) beeldschermen kan het overzicht snel verloren gaan en bovendien loopt de medewerker meer risico op vermoeidheid van de ogen. Daarom is het belangrijk de werkplek goed in te richten, met extra aandacht voor de plaatsing van de beeldschermen.
  • Vraag de preventiemedewerker of arboadviseur om de werkplek zo goed mogelijk in te stellen als een medewerker met meerdere beeldschermen wil werken.
  • Er zijn verschillende monitor-armen op de markt voor het werken met meerdere beeldschermen. Deze monitor-armen hebben het voordeel dat de hoogte en de hoek waaronder de monitoren worden gepositioneerd goed kan worden ingesteld.
Meer weten?
Deze handleiding geeft praktische tips voor de keuze van een monitorarm.
 
Wat levert het op?
Doordat u tegelijkertijd meer informatie in beeld kunt hebben, hoeft u minder heen-en-weer te klikken tussen de verschillende documenten. Dit verhoogt de productiviteit en verlaagt het risico op KANS.