Wijzigingen januari 2023

Begin januari treden vaak nieuwe bepalingen in werking vanuit de cao, een wet of fiscale regel. In deze nieuwsbrief zetten we enkele wijzigingen op een rij. Daarnaast lees je enkele andere berichten zoals de stand van zaken opvolger functiehandboek en vermelden we de bereikbaarheid van de SFA-helpdesk rond de feestdagen.  
Voor iedereen: succes met de laatste loodjes en alvast een goed uiteinde en mooi begin van 2023 gewenst! 

CAO

  • Salaris per 1 januari 2023 
    In cao-artikel 22 staan de loonstijgingen, onder lid 5 is de extra salarisverhoging toegevoegd die cao-partijen in november zijn overeengekomen. Er is daarmee per 1 januari 2023 sprake van een combinatie van loonstijgingen: de eerder vastgestelde 0,75% berekend als gemiddelde over alle salarissen (29 Euro bruto bij 40 uur) plus de extra 3,25% per werknemer. Totaal stijgt het salaris van werknemers van architectenbureaus (gemiddeld) 4%.  
    Je vindt de uitwerking van beide stijgingen in de salaristabel per 1 januari 2023 (onder het kopje Cao op de pagina Downloads).  

  • SFA-premie 2023 
    De premie voor SFA blijft in 2023 gelijk, 54 Euro per werknemer voor het hele jaar. De factuur wordt opgesteld en geïnd door APG, de uitvoerder van het pensioenfonds.  

WET

Wat betreft wetgeving zitten er enkele relevante wetten aan te komen, deze zijn alleen nog niet door de Tweede Kamer en/of Eerste Kamer aangenomen. Het gaat dan om de Wet werken waar je wilt (opvolger Wet flexibel werken) en het wetsvoorstel verplicht stellen vertrouwenspersoon.  
Zodra dergelijke wetsvoorstellen zijn aangenomen en in werking zijn getreden zal SFA daarover informeren. 
 
Eén relevante wetswijziging die wel al per 1 januari 2023 ingaat:  

  • Transitievergoeding (WAB, Wet arbeidsmarkt in balans) 
    De hoogte van de transitievergoeding bij ontslag is per 1 januari 2023 maximaal 89.000 Euro. Als het jaarsalaris hoger is dan 89.000 Euro is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris. 
     

FISCAAL

Daarnaast zijn er een aantal fiscale wijzigingen in het kader van goed werkgeverschap. Het Belastingplan 2023 stelt een aantal wijzigingen in fiscale loonheffingen voor. Als de Tweede en Eerste Kamer de voorstellen goedkeuren, gaan ze vanaf 1 januari 2023 in. Het betreft zaken als: 

  • Voorstel tijdelijke verhoging in 2023 van de vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR) 
    (meer werkmiddelen etc. mogelijk zonder loonbelasting);  

  • Hogere thuiswerkvergoeding (per dag 2,15 Euro belastingvrij);  

  • De belastingvrije reiskostenvergoeding gaat van 0,19 naar 0,21 Euro per kilometer.  

 
Volg de Nieuwsbrief Loonheffingen 2023 (belastingdienst.nl) voor de actuele stand.
 

OVERIG NIEUWS

  • Opvolger functiehandboek stand van zaken 
    Het nieuwe functiehuis wordt 1 juli 2023 verplicht ingevoerd. SFA zal zo snel mogelijk dit functiehuis publiceren met een toelichting en de overgangsregels, zodat bureaus die het willen ook al vóór de verplichte invoerdatum met dit nieuwe functiehuis kunnen gaan werken.
    Via deze SFA-nieuwsbrief houden we je op de hoogte.  
     
  • Modelovereenkomsten oproepcontracten
    SFA heeft de twee modelovereenkomsten geüpdatet die voor varianten van een oproepcontract kunnen worden gebruikt: de nulurenovereenkomst en de min-maxovereenkomst. 
    Zie de online helpdesk, thema Werkafspraken, tabblad Tools
  • Bericht van het pensioenfonds voor architectenbureaus     
    Per 1 januari 2023 verhoogt het Pensioenfonds Architectenbureaus het pensioen dat in de jaren vóór 2023 is opgebouwd met 7,33%. Bekijk het volledige bericht (en kijk vooral onderaan naar de veelgestelde vragen).   
     

BEREIKBAARHEID FEESTDAGEN   
 

SFA is tussen Kerst en nieuwjaar gesloten. Bij dringende vragen kun je een mail sturen naar info@sfa-architecten.nl, op gezette tijden wordt de mailbox op urgente vragen nagekeken.  
Ook de weken voor en na de feestdagen stel je je vraag het beste per e-mail.  Door vakanties van werknemers kan het wat langer duren dan normaal voordat je een antwoord krijgt.