“Eigenlijk zou iedereen in loondienst een eigen bedrijf moeten hebben”

Zoals Gertjan Bergshoeff (51) praat over kennis en ontwikkelen lijkt het alsof hij duurzame inzetbaarheid heeft uitgevonden. Een realistische optimist die na de LTS bouwtechniek en MTS voor de Meubilerings- en Houtbedrijven de bouw in wilde en zich vervolgens al werkend steeds verder doorontwikkelde. Hij belandde aan de tekentafel op een architectenbureau en maakte de overstap naar Autocad. De kracht van digitaal werken markeerde het begin van een nieuwsgierig leven vol ontdekkingen. Het werken in verschillende segmenten in de bouwketen bracht hem in 2000 bij Fundeon, bedrijfstak-instituut voor bouw & infra dat in 2016 werd opgeheven. Gertjan valt op door een grondhouding die gericht is op een permanente zoektocht naar nieuwe en betere oplossingen gebruikmakend van innovatie. Zijn behoefte om “het waarom, wat en hoe” tot in detail te begrijpen in een veranderende wereld maakt hem tot beroepspionier met oog voor zichzelf, zijn vaardigheden en zijn omgeving.

Wat opvalt is de vanzelfsprekendheid. “Vlak voor de crisis, in 2008 werd ik coördinator bij Fundeon. Digitale leermiddelen kwamen op, dat betekende voor iedere opleiding duizenden tekeningen en foto’s, dus leek het mij logisch dat ik Photoshop en Illustrator moest gaan beheersen. Dat gold ook voor Lean en BIM. Op Autodesk gebruikersdagen alles proberen op te nemen wat architecten erover vertelden”. De koppeling tussen het bestaande en het nieuwe is ook van belang, snappen wat, waarom er verandert en hoe de nieuwe mogelijkheden zo goed mogelijk benutten, dat maakt het ook didactisch makkelijker omdat je de verschillen kunt duiden. De branche is visueel ingesteld. Een tekening moet ingewikkelde materie duidelijk maken. In het onderwijs versnelt dat het leerproces en op een architectenbureau, waar tijdens het ontwerpproces steeds vaker met meerdere partijen moet worden samengewerkt, versoepelt het de voortgang en communicatie.”

Dit artikel is tot stand gekomen in het kader van een project waarvoor SFA een bijdrage heeft ontvangen uit het Europees Sociaal Fonds (ESF).