Werken met een laptop

Beschrijving
Binnen architectenbureaus wordt veel met laptops gewerkt. Dat is voor het werken onderweg erg handig. Maar als u er op kantoor of thuis meer dan twee uur per dag mee werkt, loopt u al snel het risico op gezondheidsklachten. Bij een laptop zitten scherm en toetsenbord aan elkaar vast, waardoor u er in een verkeerde houding aan werkt. Uw schouders zijn gespannen om het toetsenbord goed te bedienen, de bediening van de cursor met het touchpad is erg inspannend voor uw hand en uw nek is sterk gebogen om goed op het beeldscherm te kunnen kijken.
Met enkele hulpmiddelen kunt u in een goede werkhouding aan de laptop werken. Dit zijn:

 • een dockingstation met een beeldscherm, toetsenbord en muis,
  of
 • een laptopstandaard en een los aan te sluiten toetsenbord en muis. Een laptopstandaard, in hoogte verstelbaar, helpt om het beeldscherm van de laptop op de juiste kijkhoogte te plaatsen.

Voor wie?
Voor wie meer dan twee uur per dag met een laptop werkt op kantoor of thuis.

Normen
Als u meer dan twee uur per dag met een laptop werkt, moet u uw laptopwerkplek ergonomisch verantwoord inrichten.
Arbobesluit artikel 5.4Arbobesluit artikel 5.12Arboregeling artikel 5.1

Tips:
Voor medewerker(s):

 • Weet u niet hoe u uw laptopwerkplek hoort in te stellen? Vraag het aan uw leidinggevende, de preventiemedewerker of een arboadviseur.
 • Neem even de tijd om voor u uw laptop aanzet uw werkplek goed in te stellen.

Voor leidinggevende(n):

 • Er zijn lichte opklapbare laptopstandaards en kleine toetsenborden die gemakkelijk kunnen worden meegenomen. Dit is handig als de laptop op meerdere plekken wordt gebruikt.
 • Er zijn laptopstandaards die ook als documenthouder gebruikt kunnen worden. Dit is ideaal als er bij het beeldschermwerk geregeld documenten worden gebruikt.
 • Kies voor een minitoetsenbord zonder numeriek deel als er niet vaak met cijfers gewerkt wordt. De muis past vlak naast dit extra kleine toetsenbord, wat goed is om KANS te voorkomen.
 • Gebruik een draadloos aan te sluiten toetsenbord en muis in plaats van exemplaren die met een USB-stekker aangesloten moeten worden.
 • Geef als leidinggevende het goede voorbeeld door de hulpmiddelen zelf ook bij uw laptop te gebruiken.
Meer weten?
Voor goede laptopaccessoires en gerichte advisering kun je onder andere terecht bij Health2Work of bij Ergo-direct
 
Wat levert het op? 
Door gebruik te maken van de hulpmiddelen kunt u in een gezonde houding aan de laptop werken. Dit is een randvoorwaarde om KANS -klachten te voorkomen. Door minder klachten bent u productiever. En vermindering van KANS-klachten betekent minder verzuim.