Tekenwijzer

Beschrijving
Wat vindt u van het tekenprogramma waarmee u werkt? Is het programma makkelijk in gebruik? Moet u veel scrollen of klikken met de muis? Zit u voortdurende naar een fel verlicht scherm te kijken?
Door de tekensoftware op de juiste manier in te stellen en slim te gebruiken kunt u sneller werken met minder risico op KANS klachten.
Deze maatregel geeft u tips over het instellen en gebruik van tekenprogramma’s.

Voor wie?
Voor iedereen die met tekenprogramma’s op de computer werkt.

Normen
Software moet bij het werk passen dat ermee gedaan wordt. Ook moet de software gemakkelijk te gebruiken zijn en aangepast kunnen worden aan de kennis en ervaring van de gebruiker.
Arboregeling artikel 5.3

Tips
Voor medewerker(s):
Vindt u het werken met de software die u gebruikt erg omslachtig en weinig flexibel? Moet u veel handelingen met de muis(pen) verrichten? In de tips voor gebruik tekenprogramma’s staan tips om het tekenprogramma naar uw persoonlijke wensen in te stellen.
Het is ook belangrijk hoe u met het tekenprogramma omgaat. Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van sneltoetsen. En kijk eens bij alternatieve invoermiddelen wanneer de standaardmuis voor u niet goed werkt.

Voor leidinggevende(n):
Wilt u overgaan op nieuwe tekensoftware?

Meer weten?

Ergonomische eisen voor het gebruiksvriendelijk ontwerpen van software staan vermeld in de norm ISO 9241. In deel 110 staan de kenmerken voor een goede dialoog tussen software en gebruiker. Meer informatie hierover kunt u vinden bij het NEN (niet gratis).
 
Wat levert het op?
Als u de juiste software heeft en die op de juiste manier gebruikt gaat het werken ermee sneller, met minder inspanning. Daarnaast loopt u minder risico op KANS-klachten en kan de werkdruk afnemen. Kortom het tekenen wordt een stukje gezonder en plezieriger.