Bewegen op het werk

Beschrijving
Als u veel achter een beeldscherm werkt is het belangrijk om voldoende te bewegen. Door te bewegen zorgt u dat de doorbloeding in het lichaam weer goed op gang komt en worden pijnklachten voorkomen.
Kies voor een vorm van bewegen op het werk die bij u en bij juw werk past, dan heeft u de meeste kans dat het lukt om er een (goede) gewoonte van te maken.

Voor wie?

 • Voor wie niet toekomt aan sporten na het werk en wel iets wil doen om fit te blijven.
 • Voor wie regelmatig sport en ook op zijn werk in beweging wil zijn.
 • Eigenlijk voor alle medewerkers en vooral voor diegenen die veel zittend werk doen.
 • Voor medewerkers die de eerste symptomen van KANS-klachten signaleren.

Normen

 • Volgens het Arbobesluit 5.10 moet u beeldschermwerk na elke twee uur even onderbreken, bijvoorbeeld door wat ander werk te doen, koffie of thee te halen of gewoon even te pauzeren.
 • Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen moet u tenminste vijf dagen per week een halfuur per dag (24 uur) middelzwaar bewegen om jezelf fysiek fit te houden en gezond te blijven. 40% van de volwassen Nederlanders voldoet niet aan deze norm.
  Voorbeelden van middelzwaar bewegen zijn: traplopen, fietsen of lopen in een hoog tempo. Het bewegen hoeft niet een halfuur achter elkaar te gebeuren, maar mag over de dag verspreid worden. Bijvoorbeeld ’s ochtends 10 minuten fietsen, ‘s middags 10 minuten wandelen en aan het einde van de dag nog 10 minuten fietsen of oefeningen doen.
Tips

Voor medewerker(s):

 • Sta regelmatig op voor kleine, kortdurende andere werkzaamheden zoals koffie, thee of water halen, kopietjes maken, iets brengen bij of overleggen met een collega, iets uit een kast pakken of een print ophalen;
 • Zet kasten iets verder van de werkplek vandaan, zodat u automatisch wat vaker op moet staan als u iets uit de kast wilt te pakken.
 • Ga zoveel mogelijk sporten, wandelen of fietsen in de pauzes, bijvoorbeeld wandelen tijdens de lunch met een paar collega’s. Zo kan je ook elkaar stimuleren om te bewegen. Bovendien voelt u zich na een korte wandeling in de buitenlucht meteen fitter en werkt u daarna geconcentreerder.
 • Gebruik vaker de trap. Ook de trap aflopen betekent beweging. En voor wie ook de trap oploopt: uz ult zien dat je na een paar weken in plaats van hijgend, lachend boven aankomt.
 • Benut de faciliteiten op het werk. Als u een zit/statafel of een kantoorstoel hebt die kan bewegen, gebruik deze dan zoveel mogelijk.  U hoeft niet lang achtereen te staan of bewegen, kort staan of bewegen is al goed voor het lichaam.
 • Kijk ook eens bij de maatregel pauzeren naar de de informatie over pauzesoftware. Deze herinnert u eraan om pauzes te nemen en geeft ook vaak suggesties voor oefeningen.
 
Voor leidinggevende(n):
 • U kunt zit/statafels laten plaatsen voor uw medewerkers die de hele dag aan het beeldscherm werken. Zij kunnen dan tijdens het beeldschermwerk afwisselen van zittend naar staand werk.
 • U kunt het fietsen in het woon-werk verkeer stimuleren door gunstige financiële regelingen, bijvoorbeeld een hoge fietskilometervergoeding van € 0,19 per km en het verstrekken van een fiets via de werkkostenregeling. Dat mag allemaal van de belastingdienst.
 • Schaf een paar dienstfietsen aan. Het is voor de medewerkers lekker om overdag tussen het werk door buiten te zijn en even te bewegen door op de fiets naar een klant in de buurt te rijden. En het is vaak nog sneller ook.
Meer weten?
 • Op 30 minuten bewegen is onder ‘werk’ informatie beschikbaar hoe u dit in een bedrijf kunt aanpakken.
 • Algemene informatie over mogelijkheden en gevolgen van bewegen van de zorgverzekeraar VGZ is te vinden onder Gezond VGZ.
 • De site van De oefentherapeut biedt informatie over klachten die met werk te maken kunnen hebben en wat en oefentherapeut daar samen met u aan kan doen.
 • In de brochure ‘Bewegen doet wonderen van de Hartstichting krijgt u praktische beweegtips die u zelf makkelijk kan organiseren en een handig beweegschema voor drie weken.
 • Heeft u een te drukke agenda, heeft u altijd al een hekel aan sport gehad of houdt u het niet vol? Lees dan eens de 10 smoezen om niet te hoeven sporten. Hier vind je argumenten waarom je juist wel aan sport moet doen.

Wat levert het op?
Door te bewegen raken de spieren, longen, hart en bloedvaten eraan gewend om harder te werken. Daardoor voelt u zich fitter en krijgt u meer energie. Ook is het gemakkelijker na lichamelijke inspanning beter te ontspannen, slaapt u beter en bent u daardoor minder moe als u opstaat ’s morgens.
Verder helpt bewegen om een gezond gewicht te houden, krijgt u er sterkere spieren en botten van en een betere huid. Bewegen helpt  gezonder te worden: minder kans op diabetes (suikerziekte), minder hoge bloeddruk en cholesterolwaarden en daardoor minder kans op hart- en vaatziekten.
Als u in de lunchpauzes beweging neemt (wandelen of fietsen) of het bewegen integreert in het werk (bijvoorbeeld traplopen in plaats van de lift) kost het bewegen u (bijna) geen extra tijd.