Werk voor gevluchte Oekraïense architecten, ontwerpers en tekenaars

SFA deelt graag een goed initiatief van de BNA en Architectenweb waarin zij gevluchte Oekraïense architecten, ontwerpers en tekenaars willen helpen aan werk.  Zie de nieuwspagina van de BNA.

Bij het in dienst nemen van een Oekraïense werknemer geldt net als voor alle werknemers de cao en een salaris op basis van functie-indeling.
De cao-artikelen zijn in het Engels vertaald, net als de meeste model arbeidsovereenkomsten. Zie de pagina Downloads, onder het kopje English information. 

Van een stage en stagevergoeding kan alleen sprake zijn als er een overeenkomst is met een onderwijsinstelling, zie onze recente nieuwsbrief over stages. Daarin wordt ook uitgelegd dat een werkgever in het geval dat bijvoorbeeld kennis van de Nederlandse taal het werken belemmert er tijdelijk een lagere salarisschaal kan worden afgesproken.

NB: bericht van NOS vandaag:
“Volgens het UWV hebben zeker 900 Oekraïense vluchtelingen werk gevonden in Nederland. Een woordvoerder van de overheidsorganisatie zegt dat het aantal met zo’n 130 per dag stijgt. Veel vluchtelingen willen graag aan het werk. In veel sectoren is een personeelstekort en bedrijven kunnen ze goed gebruiken. Oekraïners die hun land zijn ontvlucht vanwege de Russische invasie, mogen aan het werk zonder een zogeheten tewerkstellingsvergunning. Wel moeten werkgevers het vanaf begin deze maand melden als ze een gevluchte Oekraïner in dienst hebben.”