Werken met tablet en smartphone

Beschrijving
Tablets en smartphones zijn relatief nieuwe hulpmiddelen. Ze bieden veel kansen en brengen ook risico’s met zich mee. In deze maatregel beschrijven we hoe u gezond kunt werken met tablets en smartphones.

Voor wie?
Voor iedereen die met een tablet of smartphone werkt.

Normen
Elke werkplek waar u meer dan twee uur per dag beeldschermwerk doet moet voldoen aan ergonomische eisen. Dat geldt ook voor de tablet en smartphone.
Arbobesluit artikel 5.4Arbobesluit artikel 5.12Arboregeling artikel 5.1

Tips
Voor medewerker(s):

  • Werkt u langer dan twee uur per dag op een tablet, zorg dan voor een los toetsenbord en kantel de tablet, zodat u minder met uw nek hoeft te buigen.
  • Werkt u aan uw tablet als volwaardige computer, dan is een z.g. tablet riser een ideaal hulpmiddel.
  • Voorkom dat u uw tablet of smartphone langdurig moet vasthouden in één houding of dat deze op uw schoot ligt. Dat geeft extra lichamelijke belasting.
  • Moet u veel tekst invoeren? Dan gaat dat sneller met een extern toetsenbord of een desktopcomputer.
  • Lees ook eens de maatregel werk- en privebalans om te zien hoe u voorkomt dat uw tablet en smartphone een negatief effect heeft op deze balans.
Voor leidinggevende(n):
  • Tablets en smart phones zijn zeer geschikt om op iedere plek kortdurend eenvoudig beeldscherm- en leeswerk te doen. Tablets zijn vrijwel nooit geschikt voor al het beeldschermwerk dat een werknemer doet.
  • Laat medewerkers niet langdurig in een ongezonde houding met een tablet of smartphone werken. Zorg dat ze alternatieven hebben en licht ze voor over de risico’s.
Meer weten?
 
Wat levert het op?
Bij gezond gebruik van tablet en smartphones zijn medewerkers flexibeler en productiever. Ze kunnen werken waar en wanneer ze willen. En de combinatie werk en privé kan makkelijker worden.