Baliewerkplek

Beschrijving
Bij sommige architectenbureaus worden bezoekers ontvangen door een medewerker achter een balie.
De belangrijkste werkzaamheden van een baliemedewerk(st)er zijn: ontvangen van bezoekers, geven van informatie, en doorverwijzen. Daarnaast verricht de baliemedewerker vaak nog administratieve werkzaamheden.
Er zijn verschillende soorten balies, namelijk stabalies, zitbalies en een combinatie van beide. Het is nodig dat de balie ergonomisch ingericht is. Anders kunnen er door een slechte werkhouding alsnog gezondheidsklachten ontstaan.

Voor wie?
Voor alle architectenbureaus waarbij bezoekers worden ontvangen aan een balie.

Normen
De baliewerkplek moet ergonomisch ingericht zijn. Ergonomische eisen zijn er voor de verschillende soorten balies.
Als een medewerker langer dan twee uur per dag beeldschermwerk verricht aan de balie, dan is de wet- en regelgeving voor beeldschermwerk van toepassing
Arbobesluit artikel 5.4; Arbobesluit artikel 5.12Arboregeling artikel 5.1

Tips
Voor medewerker(s):
Probeer zoveel mogelijk te bewegen tussen het balie- en beeldschermwerk door. Door te bewegen zorgt u dat de bloeddoorstroming weer goed op gang komt en voorkomt u pijnklachten.

Voor leidinggevende(n):

  • Gebruik bij het beoordelen van de bestaande balie de ergonomische eisen voor balies.
  • Komt er een nieuwe balie, gebruik dan de checklist met ontwerprichtlijnen nieuwe balies Laat u bij nieuwe ontwerpen of herontwerpen van bestaande balies zo nodig adviseren door gespecialiseerde ergonomie adviseurs.
  • Vraag bij aanschaf van een nieuwe balie altijd naar de mening van uw werknemers. Zij zijn degene met de ervaring en zij moeten er straks mee werken. Door een eenvoudige proefopstelling van de balie in de praktijk uit te testen voordat u hem laat bouwen, kunnen problemen worden voorkomen.
  • Niet alle kantoorstoelen zijn geschikt voor baliewerk. Baliestoelen worden over het algemeen zwaarder belast. Let daarom goed op de stevigheid van de constructie en de duurzaamheid van de bekleding. Een baliestoel moet aan een aantal eisen voldoen Om te controleren of de baliestoel aan voldoet aan alle voorschriften, kunt u de leverancier van de baliestoel om een certificaat vragen.
  • Is uw balie rond de 100 cm hoog, dan gelden aanvullende eisen voor de baliestoel. De zithoogte is dan verstelbaar tussen de 60-82 cm, de stoel heeft een ring om makkelijk op en af te kunnen stappen en de voet is minimaal 70 cm in doorsnee om kantelen te voorkomen. Gebruik verder een voetensteun met een extra groot bereik (tot boven de 34 cm).
Wat levert het op?
Bij een goed ingerichte balie kunnen de medewerkers hun beeldschermwerk blijven doen terwijl zij de bezoeker te woord staan.
Werknemers kunnen op gelijke ooghoogte communiceren met de bezoekers en daarbij hun computer gebruiken.
Een goed ingerichte balie vermindert het risico op KANS-klachten.