Introductie
Op deze pagina vind je informatie over het functiehuis, voorheen functiehandboek. De nieuwe naamgeving sluit aan bij wat cao-partijen bij het opstellen voor ogen hadden, namelijk meer aansluiting bij de werkzaamheden in de praktijk.
De nieuwe ijkfuncties uit het functiehuis zorgen voor duidelijkheid en een zo level mogelijk speelveld in de branche. De bestaande functies binnen bureaus blijven leidend, dus er is zoveel mogelijk aangesloten bij de praktijk.
Voor dit functiehuis zal algemeen verbindend verklaring worden aangevraagd, zodat dit in principe vanaf 1 januari 2024 verplicht is voor alle bureaus die architectenwerkzaamheden verrichten. Bureaus die dat willen, kunnen vanaf nu met dit nieuwe functiesysteem aan de slag, want het kader ligt vast.
Betekent dit dat het voorliggende in beton is gegoten? Nee, want ondanks de zorgvuldigheid waarmee dit functiehuis tot stand is gekomen, zullen bij het gebruik in de praktijk ongetwijfeld vragen en opmerkingen rijzen. Immer -zoals Hertzberger ook aangaf -: “the proof of the pudding is in the eating”
Voor meer informatie zie deze pagina en de downloads onderaan de pagina.
Marianne Berenschot (directeur SFA)
februari 2023
Wat verandert er?
- er zijn nieuwe ijkfuncties opgesteld (zie hiervoor de tabel op deze pagina)
- de salaristabel is aangepast
- de tijdelijke salarisuitzonderingen zijn veranderd
- de tekst van de hieraan gerelateerde cao-artikelen wordt veranderd
- de competenties zijn losgekoppeld van de ijkfuncties (omdat ze geen rol spelen bij functie-indeling).
Scroll naar beneden voor de downloads. Daar vind je een vergelijkende tabel tussen functiehandboek en functiehuis.
Wat is hetzelfde gebleven?
- De bestaande functies binnen bureaus blijven leidend: er is zoveel mogelijk aangesloten bij de huidige praktijk.
- Voor de toepassing van de nieuwe functie-indeling wordt de in het bureau bestaande eigen functieomschrijving vergeleken met de nieuwe functiefamilies en ijkfuncties. Deze zijn in nauw overleg met bureaus en medewerkers tot stand gekomen.
- Vervolgens geldt: functie-indeling = salarisindeling. Ook in de nieuwe situatie zijn op deze hoofdregel uitzonderingen mogelijk, waarover afspraken zijn gemaakt in de cao.
Functiefamilies en spelregels
Klik in de tabel hieronder op de functiefamilie voor een beknopte omschrijving en de ijkfuncties in deze familie. Onder de tab spelregels vind je algemene en overgangsregels voor de indeling.
De functiefamilie Architectuur & ontwerp is gericht op het realiseren en uitwerken van ontwerpen op het gebied van architectuur, stedenbouw, landschap of interieur. De ontwerpen worden doorgaans in projectvorm gerealiseerd. De functies uit de functiefamilie zijn hiërarchisch geplaatst onder de directie en komen voor in kleine, middelgrote en grote bureaus.
De functiefamilie kent zes ijkfuncties:
- Architectuur & ontwerp 4 (pdf)
Werkt onder begeleiding aan de uitwerking van ontwerpen voor één of enkele projecten. - Architectuur & ontwerp 5 (pdf)
Leidt onder begeleiding ontwerpprojecten en/of onderdelen van grote(re) projecten. Neemt daarnaast deel aan projecten die door anderen worden geleid. - Architectuur & ontwerp 6 (pdf)
Leidt grote en/of meerdere ontwerpprojecten. - Architectuur & ontwerp 7 (pdf)
Leidt grote en/of meerdere ontwerpprojecten en adviseert over complexe ontwerpen. - Architectuur & ontwerp 8 (pdf)
Leidt grote en (zeer) complexe en/of unieke ontwerpprojecten en begeleidt bouwprojecten. - Architectuur & ontwerp 9 (pdf)
Leidt grote en (zeer) complexe en/of unieke ontwerpprojecten en begeleidt bouwprojecten en geeft (mede) vorm aan bureaubeleid.
Functiefamilie en totaaloverzicht ijkfuncties Architectuur & ontwerp (pdf)
Architect, Architect projectleider, Assistent ontwerper, Assistent interieurontwerper, Assistent opzichter, Assistent projectcoördinator, Assistent projectleider, Bestekschrijver, Bouwbegeleider, Bouwconsultant, Bouwkostendeskundige, Bouwkundig opzichter, Bouwkundig projectleider, Bouwkundige, Bouwmanager, Bouwprojectmanager, Calculator, Coördinerend architect, Coördinerend interieurarchitect, Hoofd opzichter, Hybride functie, Mix functie, Interieurarchitect, Interieurarchitect in opleiding, Interieurontwerper, Kostendeskundige, Meewerkend architect, Meewerkend interieurarchitect, Ondersteunend bouwmanager, Ondersteuner projectcoördinatie, Ontwerper, Projectarchitect, Projectcoördinator, Projectleider, Projectmanager, Projectvoorbereider, Senior architect, Senior bouwmanager, Senior projectleider, Stedenbouwkundig adviseur, Stedenbouwkundig ondersteuner, Stedenbouwkundig ontwerper, Stedenbouwkundige, Teamcoördinator
De functiefamilie Technisch ontwerp is gericht op het technisch uitwerken van ontwerpen op het gebied van architectuur, stedenbouw, landschap of interieur. De ontwerpen worden doorgaans in projectvorm gerealiseerd. De functies uit de functiefamilie zijn hiërarchisch geplaatst onder de directie en komen voor in kleine, middelgrote en grote bureaus.
De functiefamilie kent zes ijkfuncties:
- technisch ontwerp 4 (pdf)
Werkt onder begeleiding aan technische uitwerkingen voor één of enkele projecten. - technisch ontwerp 5 (pdf)
Leidt onder begeleiding technisch ontwerpprojecten en/of onderdelen van grote(re) projecten. Daarnaast neemt technisch ontwerp deel aan projecten die door anderen worden geleid. - technisch ontwerp 6 (pdf)
Leidt grote en/of meerdere technisch ontwerpprojecten. - technisch ontwerp 7 (pdf)
Leidt grote en/of meerdere technisch ontwerpprojecten en adviseert over complexe technisch ontwerpen. - technisch ontwerp 8 (pdf)
Leidt grote en (zeer) complexe en/of unieke technisch ontwerpprojecten en begeleidt bouwprojecten. - technisch ontwerp 9 (pdf)
Leidt grote en (zeer) complexe en/of unieke technisch ontwerpprojecten en begeleidt bouwprojecten. Geeft (mede) vorm aan bureaubeleid en acquireert.
> Familiebeschrijving en totaaloverzicht ijkfuncties Technisch ontwerp (pdf)
De functiefamilie Projectcoördinatie is gericht op het in- en extern coördineren van alle fasen van één of meer projecten. De functies uit de functiefamilie zijn hiërarchisch geplaatst onder de directie en komen voor in kleine, middelgrote en grote bureaus.
De functiefamilie kent twee ijkfuncties:
- Projectcoördinatie 7 (pdf)
Leidt één of meer bouwprojecten. - Projectcoördinatie 8 (pdf)
Leidt meerdere grotere bouwprojecten.
> Functiefamilie en totaaloverzicht ijkfuncties Projectcoördinatie (pdf)
Administrateur, Administratief medewerker, Applicatiebeheerder, Applicatieontwikkelaar, Assistent controller, Maquettebouwer, Presentatiemedewerker, Beleidsmedewerker, Commercieel medewerker, Communicatie adviseur, Controller, Grafisch vormgever, Hoofd P&O, Hoofd salarisadministratie, Hoofd / Manager financiële administratie, HR functionaris, HR manager, Informatiebeheerder, Internetbeheerder, Intranetbeheerder, Manager communicatie, Manager marketing en communicatie, Manager personeelsadministratie, Manager personeelszaken, Medewerker control, Medewerker debiteuren-/crediteurenadministratie, Medewerker financieel beleid, Medewerker financiële administratie, Medewerker helpdesk, Medewerker PR en communicatie, Medewerker Salarisadministratie, P&O adviseur, P&O functionaris, Personeelsadviseur, Personeelsfunctionaris, Personeelsmanager, Presentatie en communicatie adviseur, Projectleider ICT, Strategisch marketeer, Systeembeheerder, Systeemcoördinator, Systeemontwikkelaar, Webbeheerder
De verzamelfunctiefamilie Bureau algemeen is gericht op het optimaal laten verlopen van interne gang van zaken van het gehele bureau. De functies uit de functiefamilie zijn hiërarchisch geplaatst onder de directie en komen voor in kleine, middelgrote en grote bureaus.
De verzamelfunctiefamilie kent zes functiefamilies:
- Bureau-organisatie (pdf)
- Personeel & organisatie (pdf)
- Financiën (pdf)
- Marketing & communicatie (pdf)
- Informatie & automatisering (pdf)
- Business development (pdf)
Algemeen assistent, Bureaucoördinator, Bureaumanager, Coördinator facilitaire dienst / zaken, Directiesecretaresse / -assistent, Directiesecretaris, Managementassistent, Maquettebouwer, Medewerker archiefbeheer, Medewerker facilitaire dienst, Medewerker interne dienst, Medewerker facilitaire zaken, Medewerker onderhoud gebouwen, Medewerker technische dienst, Officemanager, Presentatiemedewerker, Receptionist, Telefonist, Reproductiemedewerker, Secretaresse, Secretariaatsmedewerker, Vestigingsleider
Bij indiensttreding en functiewijziging worden functie-inhoud en het bijbehorende salaris vastgesteld. Dat gaat met behulp van het functiehuis architectenbureaus. De hierin omschreven ijkfuncties zijn gewogen, qua indeling en salaris aan elkaar gerelateerd. Dit samenhangende functiehuis is gemaakt als ijkinstrument voor in de praktijk voorkomende functies. Doel is om gelijk(waardig) werk gelijk te belonen. Voor -via derden ingehuurde- arbeidskrachten geldt dat principe ook.
Het functiehuis architectenbureaus bevat functiefamilies met ijkfuncties die de meest voorkomende functies in de branche typeren. De eigen functie blijft altijd het uitgangspunt, deze wordt voor de functie- en salarisindeling met de ijkfuncties vergeleken.
De branche bestaat uit kleine, middelgrote en grote bureaus. In de praktijk kunnen bij een klein bureau bredere functies voorkomen en bij een groot bureau meer gespecialiseerde functies. En een klein bureau zal wellicht minder ijkfuncties gebruiken, bij een groot bureau worden waarschijnlijk meer ijkfuncties herkend.
Bij de totstandkoming van het functiehuis zijn kleine en (middel)grote architectenbureaus betrokken. De ijkfuncties zijn voor alle bureaugroottes bruikbaar. Vergelijk de eigen functie met de ijkfuncties qua doel, kerntaken, bevoegdheden & verantwoordelijkheden, contacten en werk- en denkniveau.
De regels voor functie-indeling zijn stapsgewijs:
- Uitgangspunt is de omschrijving van de functie zoals deze in de bureaupraktijk voorkomt.
- Vergelijk de eigen functieomschrijving met de ijkfuncties binnen de passende functiefamilie. De ijkfunctie waar de eigen functieomschrijving het meest mee overeenkomt, bepaalt het functieniveau (aangeduid met cijfer).
- Dit functieniveau bepaalt de salarisschaal.
In de praktijk kan een functie lijken op meerdere ijkfuncties. Dit kunnen ijkfuncties uit verschillende functiefamilies zijn die op eenzelfde functieniveau liggen. Als de functie structureel een combinatie is van ijkfuncties van verschillende functieniveaus, dan geldt het hoogste functieniveau voor de indeling en inschaling, mits dat hoogste functieniveau een substantieel deel is van de functie. ‘Substantieel’ kan zijn: een substantieel aandeel van de arbeidsduur of een onmisbaar deel van de functie (de werkzaamheden waarvoor dat hoogste niveau vereist is zijn namelijk niet los te koppelen).
De functiefamilies Bureau algemeen bevatten enkele ijkfuncties op afstand van elkaar: 1, 3, 4, 6, 7. Zo komt daar Bureau-organisatie 1 en 3 voor maar geen niveau 2. Hoe ga je in dat geval om met enerzijds indeling? Je vergelijkt de functie zoals deze in de praktijk voorkomt met de ijkfuncties. Zit de functie tussen de ijkfuncties in, dan kun je de indeling op niveau 2 stellen.
In het jaarlijkse beoordelingsgesprek beoordeelt de werkgever het functioneren en de ontwikkeling van de werknemer. Als werknemer de functie normaal tot goed vervult, stijgt hij/zij in de salarisschaal een salaristrede (bijvoorbeeld van 5.3 naar 5.4). Is het maximum van de salarisschaal bereikt, dan is bij goed functioneren nog 10% boven de hoogste salaristrede mogelijk. Voor deze uitloop geldt géén automatisme of recht van een werknemer.
Als een werknemer promotie krijgt, dan stijgt zijn salarisperspectief. Bij de promotie gaat werknemer naar hetzelfde bedrag in de hogere salarisschaal. Als het oude salaris in de nieuwe salarisschaal tussen twee salaristreden in valt, wordt werknemer op de hoogste van beide ingeschaald.
Bureaus dit dat willen, kunnen vanaf nu met dit nieuwe functiesysteem aan de slag, want het kader ligt vast. Vanaf 1 januari 2024 is invoering verplicht.
- Iedere werknemer gaat over met tenminste zijn oude salaris en behoudt zijn perspectief inclusief indexatie.
- Als het perspectief nu hoger is dan het perspectief van de nieuwe salarisschaal, dan geldt voor werknemer een persoonlijke salarisschaal die hoger is dan de functionele salarisschaal.
1. Doorloop voor elke werknemer het proces van functie-indeling.
-
- Uitgangspunt is de omschrijving van de functie zoals deze in de bureaupraktijk voorkomt.
- Vergelijk de eigen functieomschrijving met de ijkfuncties binnen de passende functiefamilie. De ijkfunctie waar de eigen functieomschrijving het meest mee overeenkomt, bepaalt het functieniveau (aangeduid met cijfer).
- Dit functieniveau bepaalt de salarisschaal.
2. De uitkomst qua salariëring kan zijn:
-
- Het huidige salaris valt binnen de bandbreedte van de nieuwe salarisschaal en het maximum van de nieuwe salarisschaal is gelijk of hoger dan de oude salarisschaal. Werknemer gaat over naar hetzelfde bedrag in zijn nieuwe salarisschaal.
- Het huidige salaris valt binnen de bandbreedte van de nieuwe salarisschaal en het maximum van de nieuwe salarisschaal is lager dan de oude salarisschaal.
- Voor werknemer geldt dan een persoonlijke salarisschaal waarvan het maximum gelijk is aan zijn oude perspectief. De persoonlijke salarisschaal is voor werknemer dus hoger dan zijn functionele schaal, gezien het werk dat hij doet. Werknemer behoudt zijn persoonlijke salarisschaal als hij een andere functie moet gaan vervullen door redenen die in de risicosfeer van de werkgever liggen, bijvoorbeeld in geval van arbeidsongeschiktheid of reorganisatie. Kiest werknemer er zelf voor om een andere functie te gaan vervullen, dan vervalt de persoonlijke salarisschaal. Bij de overgang gaat werknemer over naar hetzelfde bedrag in zijn persoonlijke salarisschaal.
- Er kan ook een reden zijn om een werknemer in een hogere functionele schaal in te delen, gezien het werk dat hij doet. Dit kan bijvoorbeeld van toepassing zijn bij het mede-leidinggeven aan een bureau of in verband met de continuïteit van het bureau. Werknemer gaat dan over naar hetzelfde bedrag in de overeengekomen functionele schaal. Valt het oude salaris tussen twee salaristreden in de nieuwe schaal, dan geldt de hoogste van beide.
- Het huidige salaris is lager dan het minimum van de nieuwe salarisschaal. Werknemer gaat dan over naar salaristrede 0 van de nieuwe salarisschaal. Als werkgever gebruik maakt van een tijdelijke salarisuitzondering, dan kan nog een gedeeltelijke aanloopschaal van toepassing zijn, gedurende de tijd die resteert gerekend vanuit artikel 21 cao lid B.
3. Werkgever en werknemer leggen de overgang schriftelijk vast in een bijlage bij de arbeidsovereenkomst. Hiervoor kun je het servicedocument gebruiken, zie downloads.
Er wordt nog een aparte bijlage opgesteld met de bezwaar en beroepsprocedure. Deze is gebaseerd op de bestaande Orba bezwaarprocedure.
Downloads & links
- Achtergrondinformatie over het nieuwe functiewaarderingssysteem (functiehuis) [pdf]
- Cao-artikelen ivm functiehuis [pdf]
- Salaristabel functiehandboek vs functiehuis [pdf]
- 20230223_SFA Functiehuis_Wat verandert er [pdf]
- Servicedocument bij overgang naar functiehuis [invulbaar word-document]
- Competenties Architectenbureaus [pdf] en Competentietabellen [pdf] aansluitend bij het Functiehuis Architectenbureaus
Vragen?
Bekijk of jouw vraag al bij de veelgestelde vragen over functie & salaris staat.