Gewoontes veranderen

Soms sluipen er ongemerkt ongezonde gewoontes in je bedrijf. Het begint bijvoorbeeld met het verzetten of afzeggen van afspraken vanwege deadlines.  Als de werkdruk hoog blijft en je steeds vaker afspraken moet afzeggen, kan het een gewoonte worden om afspraken niet door te laten gaan. Op een gegeven moment schat je de benodigde tijd voor je deadline niet meer serieus in. Het belangrijkste gebeurt toch altijd last minute en het minder belangrijke wordt toch altijd uitgesteld. Geldt dit voor jou en/of bij jouw collega’s? Leven jullie in een ‘waan-van-de-dag’ cultuur? Zijn er patronen die niet helpen om gezond met werkdruk om te gaan én het werk goed te doen? Tijd om je gewoontes te veranderen!

Voor wie

Voor bedrijven en medewerkers met doorzettingsvermogen, die het lef hebben om de cultuur te gaan veranderen.

Zo pak je het aan

Medewerker

  • Kaart de werkgewoontes bij je leidinggevende aan als je je er niet prettig bij voelt. Het zal nooit de bedoeling van een bedrijf zijn dat er minder goed dan mogelijk wordt gewerkt!
  • Ervaar hoe lastig het is om een gewoonte te veranderen door iets in je ochtend- of avondritueel te veranderen. Bv. door je volgorde van aankleden, koffiezetten, brood smeren en krant lezen te veranderen.

Leidinggevende

  • Benoem samen met medewerkers welke gewoontes niet wenselijk zijn en stel een A4-tje op met de gewenste ‘zo zijn onze manieren’.
  • Spreek een proefperiode af waarin je aandacht geeft en elkaar aanspreekt op het gewenste gedrag. Deel complimenten aan elkaar uit bij wat goed gaat en leer van de fouten die nog worden gemaakt.
  • Markeer het eind van de proefperiode als nieuwe start en verbindt consequenties aan het niet houden aan afspraken. Blijf complimenten geven aan wie het lukt om zich de nieuwe gewoonte eigen te maken.
  • Is jouw afdeling niet de enige in het bedrijf waar een ‘waan-van-de-dag’ cultuur regeert? Overweeg dan een cultuurveranderingstraject voor het hele bedrijf. Kaart je idee bij de andere leidinggevenden aan.

Meer weten

Wat levert het op

Een werkomgeving waarin bijvoorbeeld uitstellen en afstellen normaal is, is niet functioneel. Medewerkers voelen zich daar niet prettig bij. Er wordt minder productief en minder creatief gewerkt. Gewoontes veranderen vraagt tijd en moeite. Gewoontes kunnen hardnekkig zijn, ze veranderen kan lastig zijn. Maar het is wel mogelijk en meer dan de moeite waard. Met als effect meer werkplezier, meer kwantiteit en meer kwaliteit van het werk!