Cao 2019-2021 is algemeen verbindend verklaard

Het duurde lang, het ministerie had nog serieuze vragen over de spiegelbepaling, maar nu is de nieuwe cao algemeen verbindend verklaard, staat vandaag in de Staatscourant, hij geldt tot en met 28 februari 2021. We hebben een noviteit met de spiegelbepaling. Onze cao is de eerste in Nederland die opdrachtnemers (lees zzp’ers) in beloning gelijk schakelt met werknemers als ze hetzelfde doen op dezelfde plek, vergelijkbare werkzaamheden onder vergelijkbare omstandigheden zogezegd. Daarmee is nader invulling gegeven aan de wens van bureaus om niet met elkaar te moeten concurreren op arbeidsvoorwaarden. Verder is de cao volgens een ander stramien ingedeeld. Onderwerpen zijn bij elkaar gebracht, artikelen opnieuw genummerd. Onder het nieuwe artikelnummer staat het oude nummer voor degene die er aan gewend waren. Op de website kan doorgeklikt worden, dan vind je de relevante informatie vanzelf, inclusief de artikelen.

De veranderingen zijn al genoemd in een vorige nieuwsbrief. Het meest spectaculair is die zogenoemde spiegelbepaling (artikel 18 lid 3), die model staat voor een nieuwe kijk op werkenden, waarbij het type arbeidsrelatie er eigenlijk niet meer toe doet. We hebben vastgesteld dat dit initiatief op alle niveaus met belangstelling is gevolgd. Deze benadering kan zonder overdrijving een doorbraak genoemd worden in arbeidsvoorwaardenland die snel navolging zal vinden.

Het cao-boekje is bijna klaar, er moeten een paar wijzigingen in worden opgenomen, maar de digitale versie staat deze week online. Bestellingen worden zo snel mogelijk bezorgd. Bureaus die het cao-boekje nog niet besteld hebben en er graag één of meer willen hebben, stuur een mail naar info@sfa-architecten.nl.

Er komt ook een Engelse vertaling van de artikelen en de bijlagen, die is uitsluitend digitaal. Deze week zal de Engelse versie op de site te vinden zijn onder de Nederlandse.

Er zijn nu ook Engelse vertalingen van de belangrijkste modelovereenkomsten. Zie Tools Werkafspraken