Lopen over de grens
great Himalaya trail door Nepal
Katja Staartjes
2014
Grenzen. Ze geven aan tot hoe ver je kunt of mag gaan. Welke grenzen zijn er eigenlijk? Wie bepaalt welke grenzen voor wie gelden? Katja Staartjes en Henk Wesselius liepen 2000 kilometer langs de grens van Nepal: van het noordwestelijke naar het noordoostelijke drielandenpunt. Daarbij stegen en daalden ze 125.000 meter: ruim veertien maal de Mount Everest op en af vanaf zeeniveau. Tot hoogtes van 6200 meter en met zo min mogelijk georganiseerde hulp. De trektocht, een uitgebreide variant van de bekende Upper Great Himalaya Trail, doopten ze de Nepal Traverse. In dit boek doet Staartjes verslag van de avonturen die zij en Wesselius in de wildernis meemaakten, de bijzondere ontmoetingen met de lokale bevolking en van de grenzen die ze tegenkwamen. Niet alleen de scheidslijnen tussen gebieden en groepen mensen, maar ook hun eigen grenzen. Dit alles in het decor van ruige natuur: het westen van Nepal is onontgonnen terrein voor reizigers, wat unieke foto’s en verhalen oplevert. Met prachtige topografische kaarten.
Bergbeklimmer Katja Staartjes beklom een aantal toppen hoger dan 8000 meter, waaronder Mount Everest als eerste Nederlandse vrouw. Zij leidde enkele expedities en had samen met haar partner Henk Wesselius de Nederlandse primeur op Gasherbrum I (8068 m) en de voortop van Manaslu (8130 m). Het stel volbracht verder de Great Himalaya Trail, een extreme bergtocht door de Nepalese Himalaya.
Katja inspireert organisaties als (online) Spreker met haar beelden en verhalen. Live of via een webinar. Zij koppelt haar expeditie-ervaringen aan thema’s als teamwork, leiderschap, veerkracht en wendbaarheid. Behalve als motivatie-spreker werkt Katja als (team)coach. Eerder deed de bergbeklimster uitgebreide management-ervaring op in vaste en interim-posities in zowel bedrijfsleven als publieke sector.
Categorieen : Persoonlijke ontwikkeling
🌱 Reflecties op persoonlijke groei en veerkracht (expeditie-ervaring als metafoor)