Wet betaald ouderschapsverlof

De wet Betaald ouderschapsverlof gaat 2 augustus 2022 in. Op dit moment kennen we in Nederland al 26 weken ouderschapsverlof per ouder in de eerste 8 levensjaren van het kind. Met de nieuwe wet kunnen hiervan 9 weken in het eerste levensjaar gedeeltelijk doorbetaald worden via het UWV. Via de website van het UWV kan de werkgever voor een werknemer een aanvraag indienen, hier vind je ook veel praktische informatie. Hieronder vatten we de belangrijkste elementen samen en voegen we toe wat de cao en het pensioenfonds hierover bepaalt. 

Wet betaald ouderschapsverlof:

  • Werkgevers kunnen een aanvraag indienen bij het UWV voor een uitkering voor de werknemer die betaald ouderschapsverlof opneemt, maar wel pas nadat verlof is opgenomen.
  • De 9 weken betaald ouderschapsverlof kunnen worden aangevraagd in het 1e levensjaar, mits de werknemer nog recht heeft op ten minste 1 week ouderschapsverlof
  • Het ouderschapsverlof geldt ook voor sommige ouders die vóór de invoering van de wet een kind krijgen. Het kind moet op het moment dat de wet ingaat jonger dan 1 jaar zijn. Ook moeten ouders op dat moment werken (werknemer zijn) en nog niet het volledige recht (26 maal de arbeidsduur per week) op ouderschapsverlof hebben opgenomen.
  • In het geval van adoptie- of pleegouderschap is betaald ouderschapsverlof ook mogelijk voor kinderen onder de 8 jaar. Dit geldt alleen voor het eerste jaar na de dag van de feitelijke adoptie of plaatsing.
  • De werknemer kan het verlof in 1 keer achter elkaar opnemen of flexibel. Bijvoorbeeld een aantal uren per dag verdeeld over meerdere weken. Of een aantal dagen per week verdeeld over meerdere maanden.
  • De hoogte van de uitkering tijdens het betaald ouderschapsverlof is 70% van het dagloon van de werknemer (dit dagloon is nooit hoger dan 70% van het maximumdagloon).

Cao / pensioenfonds:
De cao geeft geen verplichting dat de werkgever het salaris aanvult, maar het staat de werkgever vrij om het salaris bovenop de UWV-uitkering (gedeeltelijk) aan te vullen.
Wel verplicht: tijdens het betaalde ouderschapsverlof loopt de pensioenopbouw wel voor 100% door, evenals de opbouw vakantie(uren en -geld). 

Meer informatie over alle vormen van geboorte-/ouderschapsverlof:
De 9 weken (deels) betaald ouderschapsverlof komen bovenop de 16 weken doorbetaald zwangerschaps- en bevallingsverlof voor de moeder en 6 weken (deels) betaald geboorteverlof voor de partner.
Voor de volledigheid hebben we hieronder links naar de diverse vormen verlof rond geboorte en ouderschap op een rij gezet:
Zwangerschap- en bevallingsverlof voor de moeder
Geboorteverlof voor de partner
Ouderschapsverlof, beide ouders
Nieuwe wet betaald ouderschapsverlof, beide ouders