Voor een beeld over een mogelijke loopbaan
Wil je weten welke carrières mensen in de architectenbureau kunnen doorlopen? De loopbaanpaden geven hiervan een schematisch beeld.

In 2009 zijn gangbare loopbaanpaden in kaart gebracht voor vier bouwkundige vooropleidingen: MBO, HBO, WO en Academie van Bouwkunst.
Voor elke vooropleiding geldt dat veel bureaus aangeven dat de functionaris begint met ‘tekenen’. De rest van het pad loopt daarna uiteen.

Loopbaanpaden Architectenbranche

 

 

 

De heer Peter Alberts, projectleider bij Benthem Crouwel Architekten werkt meer dan twintig jaar in de architectenbranche. Hij is na zijn hts-opleiding bouwkunde begonnen als tekenaar bij achtereenvolgens twee architectenbureaus en is vervolgens overgestapt als projectleider bij een klein architectenbureau. Bij Benthem Crouwel is hij elf jaar geleden aan de slag gegaan als tekenaar/projectleider.

Alberts is altijd bewust met de ontwikkeling in zijn werk bezig geweest. Hij heeft zichzelf de vraag gesteld: wat kan ik, wat wil ik en welke mogelijkheden liggen in mijn bereik?
In de veronderstelling in de toekomst naar een projectontwikkelaar of bouwbedrijf te kunnen overstappen, heeft hij na zijn hts-opleiding in de avonduren een heao-opleiding commerciële economie gedaan. De praktijk is anders gelopen. Vanwege zijn heao opleiding is hij projectleider geworden bij een klein architectenbureau. Gaandeweg kwam Alberts er achter dat zijn hart bij de architectenbranche ligt. Het geeft voldoening om bij te dragen aan een goed gebouw met een goed ontwerp. Bovendien spreekt de sfeer in de architectenbranche hem aan.

In de loop van de jaren heeft Peter Alberts een omslagpunt gevoeld. Aanvankelijk had hij de ambitie om sturing te geven aan zijn eigen ontwikkeling. Mede door zijn leeftijd is het nu een mix geworden: meegroeien met een professionele onderneming die zich ontwikkelt. Hij heeft ervaren dat het plezierig is om kansen te krijgen, die op te pakken en zodoende te groeien.
Het doet goed om waardering te krijgen voor je inzet. Die waardering levert je ruimte op om kansen te pakken: 'Het is aan jezelf of je die ruimte pakt om nieuwe dingen te leren.' In zijn ontwikkelingsproces heeft Alberts geleerd dat het belangrijk is open te communiceren en constructief te blijven. 'Het heeft geen zin om je probleem bij iemand anders neer te leggen. Fouten maken we allemaal. Door er over te praten, krijg je feed back van anderen. Soms blijkt iets wat jij voor een fout aanziet, betrekkelijk te zijn. Een andere keer krijg je suggesties of hulp van collega’s. Ook word je je door het gesprek bewust dat er ook heel veel dingen goed gaan!' Hij heeft het gevoel door vallen en op te staan te groeien in zijn rol.
Al met al voelt Peter Alberts zich goed op zijn plek. En wat de toekomst betreft is hij open: ‘Voorlopig blijf ik me graag ontwikkelen met het bureau. De tijd zal het leren of er op termijn voldoende kansen zijn.’